Weten - Begrijpen - Toepassen

WELKE DOELEN KUN JE BEREIKEN?

De doelstelling van Breinfitness is dat je allereerst kennis opdoet over het cognitief functioneren van ons brein (weten).

Vervolgens leer je je eigen cognitie in kaart te brengen en kun je je een beter beeld vormen van jouw persoonlijke cognitief functioneren. Daarmee verhoog je je begrip: Je leert je eventuele cognitieve klachten of problemen te begrijpen.

Vervolgens leer je vaardigheden waarmee je klachten/problemen leert managen alsmede preventief cognitieve klachten/problemen kan voorkomen.

Door het veelvuldig oefenen met deze vaardigheden (toepassen) kun je ze vervolgens laten inslijten in je brein.

NEUROPLASTICITEIT

De term neuroplasticiteit (ook wel neurale plasticiteit of hersenplasticiteit) staat voor: de veranderlijkheid van ons brein oftewel het vermogen van ons brein zich steeds aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Neuroplasticiteit stelt neuronen (zenuwcellen) in staat om zowel anatomisch als functioneel te herstellen en te herstructureren en nieuwe synaptische verbindingen te vormen. Dit aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel kan de hersenen herstellen na aandoeningen of letsel en de effecten verminderen van veranderde structuren als gevolg van ziekten zoals NAH, Multiple Sclerose, de ziekte van Parkinson, cognitieve achteruitgang, (beginnende) Alzheimer, dyslexie en ADHD/ADD, slapeloosheid, enzovoort.

In de figuur zie je neuroplasticiteit afgebeeld. Er is een opstopping of probleem; je maakt een alternatieve route; je legt nieuwe verbindingen of connecties aan; en die blijf je oefenen.

Door te oefenen kun je alternatieve routes aanleggen in het brein of bestaande routes uitbouwen. Je kunt nieuwe wegen verkennen of bestaande wegen intensiever gebruiken. Kortom, door je brein te oefenen, leg je reserves aan voor als het later achteruitgaat of je stimuleert om omliggende gebieden de functies over te laten nemen van daar waar er een defect ontstaan is. En hiermee kun je je dagelijks functioneren echt verbeteren! Helemaal top toch? Bovendien bouw je reservecapaciteit op voor mogelijke problemen in de toekomst. Dat wil toch iedereen lijkt mij?

Dus jij ongetwijfeld ook!

Het eindresultaat zal zijn dat je meer grip krijgt op jouw cognitief functioneren, ook als je (nog) geen problemen ervaart.

Je brein wordt fit, fitter, fitst én
de kwaliteit van je leven verbetert hierdoor.

MAAK NU JE EIGEN LEESWIJZER / BOEKENLEGGER

Je kunt met Breinfitness je eigen Breinfitnessprogramma samenstellen.

Je hoeft dus niet het hele boek te lezen maar kunt eruit halen wat jij belangrijk vindt en waar jij aan wilt werken om een ‘fit-fitter-fitst’ brein te krijgen. Het programma bestaat uit vijf delen. Het eerste deel heb je nodig en moet je dus wel lezen om je leeswijzer, je route door het boek, te kunnen maken.

In het eerste deel (DEEL 1) wordt in hoofdstuk 1 uitleg gegeven over cognitie en ons cognitief functioneren. Tevens wordt de invloed van stress, vermoeidheid, angst, depressie en pijn op ons cognitief functioneren (aandacht & concentratie, geheugen en uitvoerende functies) uitgelegd. In hoofdstuk 2 van DEEL 1 ga je je eigen cognitief functioneren in kaart brengen met behulp van je persoonlijk cognitieschema en daarmee kun je je leeswijzer gaan samenstellen.

Afhankelijk wat bij jou speelt kun je besluiten welke hoofdstukken uit DEEL 2 en DEEL 3 voor jou relevant zijn in je breinreis met als eindbestemming een ‘fit-fitter-fitst’ brein. We gebruiken daarvoor de metafoor van een BREINREIS.

Met behulp van je leeswijzer/boekenlegger kun je je breinreis route gaan bepalen. Je kunt deze leeswijzer zien als een metrostation lijn.

Je kunt erop aankruisen op welke stations je gaat uitstappen, oftewel met welke hoofdstukken je aan de slag gaat en welke hoofdstukken je overslaat.

Heb je keuze stress? Niet nodig! Je kunt tenslotte ook bij alle metrostations (hoofdstukken) uitstappen. Je kunt dan bijvoorbeeld de leeswijzer/boekenlegger gebruiken om af te vinken welke hoofdstukken je al gedaan hebt.

DEEL 4 kun je lezen als je benieuwd bent naar de invloed van een Gezonde levensstijl op je brein en DEEL 5 beantwoordt de vraag: Hoe nu verder?

Ga naar DOWNLOADS en download en print je eigen boekenlegger (zo vaak als je wil 😉)

 

 

Het boek

Over de schrijfster

Noëlle Kamminga, gz-psycholoog en neurowetenschapper (PhD neurologie), is werkzaam bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum op de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie. Zij is grondlegger van PPEP4ALL, een zelfmanagement-programma voor chronisch zieken en hun partners.