Fit, fitter, fitst brein

De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.

- Mahatma Ghandi

VOORWOORD

Als je nu goed zorgt voor je hersenen, levert je dat later minder cognitieve klachten op. Dit is natuurlijk heel belangrijk als je gezond oud wilt worden. Het mooie is dat zelf veel  kunt doen om je hersenen gezond te houden.

De bekende Nederlandse breinprofessor en hersenambassadeur,  Erik Scherder, heeft het volgende over hersenfitheid gezegd:  “Onze hersenen bepalen alles: ons denken, geheugen, voelen en hoe we groeien en leren. Hersens zijn zo mooi, je zou willen dat iedereen ze goed houdt. Dit kun je doen door te gaan voor het fitte brein!”

Eric Scherder wil een einde maken aan de “pandemie van fysieke inactiviteit”. Hij wil heel Nederland van jong tot oud in beweging krijgen, met als kernboodschap: fysieke activiteit houdt ook je brein fit! Hij pleit echter in het kader van het fitte brein naast lichamelijke training tevens voor de kracht van de combinatie van lichamelijke én cognitieve training.

De hamvraag van Breinfitness is: kun je je hersenen cognitief trainen en in topconditie krijgen? Het antwoord op die vraag zal ik hier alvast verklappen. Ja! Je kunt door optimaal gebruik te maken van de neuroplasticiteit (trainbaarheid) van onze hersenen, cognitieve reserves opbouwen. Met  die cognitieve reserves maak je je brein fitter waardoor bijvoorbeeld iemand met veel reserve in de hersenen eventuele gevolgen van hersenziektes lange(re) tijd kan opvangen. Op deze wijze kunnen de gevolgen van bijvoorbeeld dementie worden uitgesteld voordat de symptomen van die ziekte echt een nadelig effect op het dagelijks functioneren krijgen.

We weten allemaal dat hoe beter je voor je lichaam zorgt en je lichaam traint, hoe beter je lichamelijke conditie zal zijn. Ten grondslag hieraan ligt het zogenaamde ‘use it or lose it’ principe: alles wat je niet gebruikt en onderhoudt raak je op termijn kwijt.  Dit principe geldt echter ook voor het brein. Hoe meer je je hersenen onderhoudt en gebruikt, hoe beter de conditie van je hersenen zal zijn en hoe méér je er wat betreft de conditie van je brein voor terugkrijgt!  

Breinfitness vormt een startpunt om je te laten ervaren welke mogelijkheden jij hebt om je brein fit, fitter, fitst te krijgen. Dit boek vertelt hoe je zelf je brein in beweging kunt  zetten en kunt uitdagen om cognitieve functies te verbeteren of om verdere achteruitgang te voorkomen dan wel uit te stellen. De kracht van je brein is oneindig veel groter dan wat je nu voor mogelijk houdt. We zijn ons er steeds meer van bewust dat wat we wél weten van ons brein slechts een fractie is van wat we zouden kúnnen weten. Ook ik ben me daar terdege van bewust en ik wil graag met Breinfitness een ‘fractie van die oneindigheid’ met je delen.

Ik hoop je via Breinfitness meer kennis te geven over het functioneren van je hersenen waardoor je meer zult begrijpen over welke enorme (reserve)capaciteit je brein beschikt!

MISSIE

Ik heb een missie: ik wil iedereen doordringen van het grote belang  en mogelijkheden van het opbouwen van cognitieve reserve Het toepassen van de in dit boek aangeboden zelfmanagement technieken, handvatten en de verschillende oefeningen , zullen je laten ervaren welke winst Breinfitness oplevert voor je kwaliteit van leven op korte én lange termijn.

Mijn missie is geslaagd als Breinfitness als een “no-brainer” wordt toegepast door iedereen, met of op dit moment zonder cognitieve klachten en een vanzelfsprekend onderdeel gaat uitmaken van ieders gezonde levensstijl.

Breinfitness is zowel van belang voor je huidige als toekomstige gezondheid. Immers, zoals Mahatma Gandhi ooit zo treffende verwoorde:

“De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent”.

Veel leesplezier op weg naar een fit, fitter, fitst Brein!

Dr. Noëlle Kamminga

Het boek

Over de schrijfster

Noëlle Kamminga, gz-psycholoog en neurowetenschapper (PhD neurologie), is werkzaam bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum op de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie. Zij is grondlegger van PPEP4ALL, een zelfmanagement-programma voor chronisch zieken en hun partners.